Opas: 4. Puska-asemien workkiminen

Takaisin oppaan alkuun

Puska-asemien workkiminen bandilla – niiden metsästäminen eli ”hunttaaminen” – on suoraviivaisin ja yksinkertaisin tapa osallistua WWFF-/OHFF-toimintaan. Napsautat vain päälle oman kotiasemasi ja workit. Kun erilaisia puskia alkaa kertyä, voit hakea WWFF-sivustolta ilmaisia awardeja. Lokia sinun ei huntterina tarvitse pitää, sillä kusosi tallentuvat puska-asemien lokeihin ja sen myötä lopulta WWFF-tietokantaan!

Puskakusot pidetään yksinkertaisina ja ne koostuvat lähinnä kutsuista ja kuuluvuusraportista; jotkut antavat vakioraporttina ”59” tai ”599”, toiset pyrkivät katsomaan todellisen raportin radion S-mittarista. Puska-asema saattaa kuson tai CQ-kutsun yhteydessä antaa tiedon omasta puskanumerostaan, mutta yleensä se katsotaan netistä joko ”Agendalta” tai ”klusterilta”, ks. alla.

Kuinka puska-asemat sitten löytyvät bandilta? Löytämiseen voi käyttää perinteisiä menetelmiä eli selata bandeja itse ja etsiä esimerkiksi kannettavan aseman lisämäärettä /P- eli ”portable” käyttäviä asemia. Usein käytetään tiettyjä ”tolppataajuuksia” ja niiden lähiympäristöä: CW:llä muun muassa 3544, 7024, 14044, 21044 tai 28044 kHz, SSB:llä 3644/3744 tai 3680–3700 (Suomessa), 7144, 14244, 21244 tai 28444 kHz.

Helpoimmin asemat löytyvät käyttämällä edellä mainittuja Agendaa ja klusteria. Agenda on etukäteen ilmoitettujen puskapeditioiden luettelo, nimensä mukaisesti eräänlainen päiväohjelma, kun taas klusteri ja erityisesti WWFF-klusteri sisältävät reaaliaikaisia vihjeitä bandeilla havaituista asemista.

Kuva: ”Agenda” eli etukäteen ilmoitettujen puskapeditioiden päiväohjelma (https://wwff.co/agenda/).
Kuva: ”WWFF-klusteri” eli reaaliaikaisiin bandihavaintoihin perustuvat vihjeet puska-asemista (https://wwff.co/dx-cluster/).

Esimerkkikuvissa näkyvien Agendan ja klusterin tietorivit ovat yksinkertaisia. Agendan jokaisella rivillä kerrotaan aktivoinnin ajateltu ajankohta (UTC-ajassa), puskanumero, bandit ja lähetelajit, puska-aseman kutsu ja valinnaista lisätietoa, esimerkiksi varoitus tarkan ajankohdan epävarmuudesta. Puska-aktivoija itse antaa nämä tiedot etukäteisilmoituksena.

Klusterin riveillä puolestaan lukee vihjeen eli ”spotin” ajankohta (UTC-ajassa), taajuus, puska-aseman kutsu, puskanumero, vihjeen lähettäneen aseman kutsu, ja mahdollisia lisätietoja. Vihjeitä kertyy klusterille monista lähteistä: puskassa olevalta aktivoijalta, muilta hunttereilta ja CW:n tapauksessa myös bandeja kuuntelevilta automaattiasemilta eli ”skimmereiltä”, joiden lähettämien vihjeiden lisätietokentän alussa lukee [rbn].

Klusterivihjeitä seuraamalla on helppoa löytää äänessä olevat puska-asemat bandilta. Klusterin seuraaminen auttaa myös siksi, että kaikki aktivoijat eivät ilmoita peditioistaan etukäteen Agendalle, vaikka siihen kannustetaankin.

Asemat kuuluvat usein varsin heikosti, mutta ne kuulevat hyvin: muista, että puska-asemalla on vain vähän lähetystehoa, mutta kuunteluolosuhteet ovat yleensä erinomaisen häiriöttömät. Lisäksi kannattaa olla nopea: puskassa saattaa olla vilu ja märkä, joten aktivaattori ei jaksa kovin kauaa huudella tyhjälle bandille ennen kuin vaihtaa seuraavalle. Kun puska-asema lopettaa CQ-kutsunsa tai edellisen kusonsa, tuikkaat siis vain oman kutsusi ilmoille ja odotat vastausta. Jos pileuppi on CW:llä kova, kutsu hieman sivusta.

WWFF-klusterin seuraamisen lisäksi kannattaa liittyä OHFF-yhteisön WhatsApp-klusterille, jonne suomalaiset radioamatöörit lähettävät suomalaiseen puskatoimintaan liittyviä vihjeitä – myös sellaisia, joita ei löydy WWFF-klusterilta.

Mikäli löydät bandilta puska-aseman, jota ei ole vinkattu klusterille, on hyvä idea lähettää sinne vihje eli ”spotata” tuo asema itse! Kusoja kertyy paljon helpommin, kun asemasta on spotti klusterilla, ja aktivoija arvostaa kovasti sitä, että saa mahdollisimman hyvin yhteyksiä – varsinkin SSB:llä saattaa puskassa tulla ”äitiä ikävä”, kun lähettää pienellä teholla eikä kukaan vastaa useaan minuuttiin. Aktivoija ei välttämättä itse pysty spottaamaan itseään kännykkäkuuluvuuden puuttuessa.

Menetelmiä spottaamiseen on useita, mutta käsitellään tässä suoraviivaisin eli sen tekeminen WWFF-klusterin kautta. Klikkaa ylärivillä näkyvää ”New Spot”-kohtaa, jolloin aukeaa uusi ikkuna:

Kuva: Esimerkki puska-aseman spottaamisesta klusterille.

Ikkunan riveille täytetään oma kutsu, puska-aseman eli aktivoijan käyttämä kutsu, puskanumero, puska-aseman spottaushetkellä käyttämä taajuus ja lähetelaji, sekä mahdollisia lisätietoja Comment-riville. Lopuksi painetaan ”Submit”-nappia, minkä jälkeen näet lähettämäsi spotin muiden klusterivihjeiden joukossa, kun klusterisivu päivittyy.

Kohdan ”Send spot to DX-Cluster” ruksimisen tulisi johtaa siihen, että spotti leviää myös WWFF-klusterin ulkopuolelle yleiseen DX-klusteriverkkoon, mutta se ei tunnu toimivan.

Tässä olivat pähkinänkuoressa ne tiedot ja taidot, jotka huntteri tarvitsee puska-asemien löytämiseen ja yhteydenpitoon! Myöhemmin luvussa ”wwff.co-sivuston käyttö” kerrotaan, kuinka voi seurata tilastoja workkimistaan puskista ja anoa erilaisia awardeja.