Kalusto:
Mieti haluatko operoida OHFF kohteita QRO kalustolla jolloin mukanasi on enemmän kannettavaa vai QRP jolloin mukanasi on vähemmän kannettavaa.

Kuvassa oleva portable setti sisältää melkein kaiken oleellisen mitä aktivoinneilla on huomattu tarpeelliseksi mutta vähemmälläkin pärjää. Särmä 35 litran rynnäkkörepussa ja kahdessa molle taskussa kulkee mukana kaiken kaikkiaan Icom 706 rigi varustettuna rigirauta sivusuojilla, 3x5Ah 3S lipo akut ja virtapiuha XT60 liittimillä, DC step up konvertteri, 8m onkivapa mastoksi sekä sidontavöitä maston kiinnitykseen, huutomikki, kuulokkeet, android tabletti varustettuna VK port-A-log ohjelmalla login pitoon, 10-80m 1:49 endfed antenni, 3x3m tarppi sateen pitoon, 2x2m vedenpitävä pohjakangas, istuinalunen, narua useampi kelallinen, USB-laturi kännykän ja tabletin lataukseen + piuhat ja muuta tarpeellista retkeilyyn eväiden kera. 3x5Ah lipo akuilla operoi 50W tehoilla helposti kolmenkin puskan qsot kasaan.
Alla on taulukko QRO ja QRP aktivoinnin eroista.
QRO | QRP |
Hanki 100W kompakti HAM-rigi kuten Yaesu FT-891/857D, Kenwood 480SAT/TS-50S, Icom 706/7000/7100 | Hanki Elecraft KX2/3, Yeasu FT817 tai Icom 703 rigi. QRP radioita on myös mukava rakentaa itse ja valmiita rakennussarjoja löytyy paljon. |
Hanki tai rakenna 100W kestävä antenni, esim. G5RV, Windom, Dipoli tai Endfed. Rakentamalla itse ei tarvitse moittia kaupallisia ratkaisuja. | Hanki tai rakenna Loop antenni, Endfed tai Dipoli. Pienellä tehoilla operoidessa vaihtoehtoja on rajattomasti ja rakentaminen on hauskaa ja helppoa. |
Hanki 12V teholähde kuten Optima-, AGM-, Geeli-, litiumioni- tai Lyijyhappoakku. Myös generaattorin hankintaa kannattaa miettiä jos teho kasvaa paljon yli 100 W:n. | Hanki litiumioni-, sormi-, tai suljettu lyijyhappoakku/akkuja. |

Kaikessa pienuudessaan portable setti voi mahtua jopa takin taskuun.
Petri OH5EIL on tehnyt hyvän videon omasta puska varustuksestaan.
Aktivoinnin suunnittelu ja toteutus:
Rekisteröidy World Wide Flora & Fauna sivulle http://wwff.co/ ja lisäksi liity Facebook ryhmäämme osoitteessa https://www.facebook.com/groups/OHFFFinland/ (kumpikaan ei ole pakollista)
Mene OHFF-kartalle osoitteeseen https://kartta.ohff.fi/ ja etsi kartalta kohde, jonka haluat aktivoida. Katso kartan lisätiedoista suojelukohteen karttalinkki ja lisätiedot kohteesta. Mikäli valitsemallasi kohteella on järjestyssäännöt, noudata niitä.
Varmista esimerkiksi https://www.retkikartta.fi/ palvelussa, että suunnittelemasi asemapaikka on kokonaan suojelualueen sisällä. Suomen ympäristökeskuksen karttapalvelusta voi katsella karttamateriaalia luonnonsuojelualueista sekä alueiden viralliset rajat löytyvät https://www.protectedplanet.net sivustolta.
Ilmoita minne olet menossa, milloin ja mahdollinen aktivointi suunnitelmasi sekä käytettävät taajuusalueet Facebook ryhmässämme sekä http://wwff.co/agenda/ (ei pakollista mutta suositeltavaa)
Aja paikalle, retkeile kohdealueelle sekä varmista, että koko asemasi kalusto on alueen rajojen sisäpuolella. Voit operoida autostasi tai ottaa asemakalustuksesi kantoon ”portable” työskentelyyn.
Suffaile puhelimella tai tabletillasi https://wwff.co/dx-cluster/ tai pyydä kaveriasi spottaamaan sinut clusterille. Self spotting on tässä sallittua jotta huntterit löytävät sinut bandeilta ja saat tarvittavat QSO:t kasaan nopeasti. Voit spotata itsesi myös OHFF whatsapp cluster ryhmään jolla viestität aktiivisimmille OH hunttereille aktivoinnistasi. Linkki cluster ryhmään löytyy OHFF Facebook ryhmästä.
Kutsu esimerkiksi CQ FLORA FAUNA OHFF-1234 OHXXXX. Kunnon pileup on taattu!
Dokumentoi aktivointipaikkasi ottamalla valokuvia esim. asemakalustosta, alueen rajapyykeistä, esittelykylteistä sekä todista olinpaikkasi ottamalla kuvakaappaus puhelimesi karttaohjelman olinpaikastasi tai kuva GPS-koordinaateista. Lähetä materiaali login mukana.
Tee logi aktivoinnin aikana paperille tabletille tai tietokoneelle. Lähetettävä logi on tehtävä sähköiseen .adif muotoon logi ohjelmalla. Alla lyhyt ohje login tekoon sekä tarkemmat ohjeet löytyvät https://ohff44.wordpress.com/fle-lokiohjelman-ohje/
Login tekemiseen suositellaan Fast Log Enty ohjelmaa http://df3cb.com/fle/ jonka käyttöohjeet löytyvät näiltä OHFF sivuilta. Vaihtoehtoisesti login voi tehdä myös android laitteeseen sopivalla VK port-A-log ohjelmalla.
Tarkat ohjeet lokin ja dokumentaation lähettämiseksi Suomen lokimanagerille löydät täältä: https://ohff.fi/lokiohje/.
Tietosi siirretään http://wwff.co/logsearch/ sivustolle, josta voit seurata aktivoimiasi sekä radiolla metsästämiäsi toisten aktivoimia WWFF kohteita.
Kunnes Logsearch sivustolle on kerääntynyt tarpeeksi metsästämiäsi tai aktivoimiasi kohteita voit hakea Awardeja.

Pidä hauskaa ja nauti. Portable työskentely on mukavaa!